Workhop met Lia

Van 18 tot 21 november 2016 was de befaamde Oostenrijkse kunstenares LIA te gast in iMAL. Deze pionier in software kunst en net art leidde een workshop over de specificiteiten van 3D-printing op basis van filamenten. LIA vertrekt voor haar creaties van 3D-printers en hun basisbewerkingen. Een extrusiekop beweegt in 3 dimensies. De kop beeldhouwt en weeft objecten terwijl ze een flexibel, maar toch haast solide materie afzet. LIA bestudeerde de materialiteit van dit proces grondig en slaagt erin de printbewegingen te controleren. Via code kan ze nieuwe vormen van sculpturen genereren

LIA legt uit

Bob Wigetman
Bob Wigetman

LIA kreeg haar eerste 3D-printer van haar echtgenoot. Ze week al snel af van het normale gebruik van deze machines, waarbij een model gemaakt wordt via CAD-software. Zij interesseerde zich veeleer in hoe deze machines functioneren, in hun machinetaal van beweging en printen, hun G-code. De workshop die ze gaf in iMAL was opgebouwd volgens haar eigen ontwikkelingen en ontdekkingen. In eerste instantie probeerden de deelnemers de G-code commando na commando door te sturen naar de printer. Na een reeks tests en fouten sloegen de deelnemers er in om blobs (plastic agglomeraties) en lijnen te creëren, door de kop te verplaatsen van één coördinatie naar een ander.

Julien Leresteux

Het voordeel van deze techniek is dat je niet in lagen hoeft te werken. Je creëert een blob en trekt het filament steeds opnieuw naar boven. De klassieke techniek, die gebruik maakt van software van het type Slicer, laat dit niet toe maar snijdt het model laag per laag, waardoor het geleidelijk aangroeit. De mogelijkheden van deze nieuwe techniek zijn talrijk. Door in de hoogte te extruderen, zonder daarbij de plaat aan te raken, breekt de draad en ontstaat er een beweging. Het filament koelt en verhardt. Deze opeenhoping van filament vormt een meer organische maar ook meer willekeurige structuur.

De algoritmische generatie

Luc Hanneuse

Na deze tests, waarin de G-CODE regel voor regel werd doorgestuurd, introduceerde LIA Processing. Hiermee kan de handmatige lijn per lijn invoering geautomatiseerd worden. Processing helpt bij het genereren van de tekst van de G-code, hetzij door het herhalen van sequenties, hetzij door het genereren van coördinaten met behulp van eenvoudige wiskundige formules: lijnen, cirkels, … Programmering biedt een oplossing voor het maken van functies, om operaties uit te voeren op de variabelen, om te werken met loops, om te spelen met voorwaarden, … De prints werden daardoor steeds complexer en slaagden ook vaker. LIA moedigde de deelnemers aan haar wetenschappelijk aanpak te volgen en een algoritme te creëren, het afdrukken te starten en vervolgens opnieuw te beginnen met één parameter tegelijk. LIA aarzelde niet om haar bevindingen te delen met de deelnemers. Ze hielp ze bij het coderen van (delen) hun projecten. De deelnemers droegen ook zelf bij en verrijkten het proces met innoverende ideeën. Ze maakten zich de technologie eigen en vertaalden ze naar hun eigen artistieke aanpak. 

Media & documentatie

Het verloop van de workshop wordt gedetailleerd beschreven op http://wiki.imal.org/workshop/lia
LIA documenteerde haar workshop ook zelf dag per dag : http://liasomething.tumblr.com/archive